Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid
WebwinkelKEURWorkshops
0
0
Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid

Tandenknarsen: de oorzaken, gevolgen & oplossingen

Ben je een tandenknarser of vermoed je dat je 's nachts tandenknarst? Het is een vervelende aandoening en kan nog vervelendere gevolgen hebben, op zowel korte als op lange termijn. We leggen je in deze blog uit wat tandenknarsen is, en belangrijker nog: hoe je het kunt oplossen.

Tandenknarsen tijdens slaap

Wat is tandenknarsen? Definitie bruxisme?

Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is het over elkaar schuiven van tanden en/of kiezen. De kracht waarmee dit gepaard gaat is groot, waardoor er een knarsend geluid wordt geproduceerd. In eerste instantie lijkt tandenknarsen geen groot probleem. Veel kinderen hebben er een periode last van, waarna het vanzelf weer overgaat. Wanneer het tandenknarsen niet overgaat, kan ik dit echter wel problemen opleveren voor de gezondheid.

Verschil tandenknarsen en -klemmen

Naast tandenknarsen zijn er ook mensen die hun tanden hard op elkaar klemmen. Hierbij wordt er dus niet met de tanden over elkaar geschoven. In plaats daarvan worden de kaken hard op elkaar geklemd. In tegenstelling tot tandenknarsen, vindt tandenklemmen veelal overdag plaats. Tandenklemmen kent echter wel veel dezelfde gevolgen en oplossingen als tandenknarsen.

Wat zijn de gevolgen van tandenknarsen?

Hoe kom je erachter dat je tanden knarst?

Zo'n 20% van de bevolking knarst. Meestal gebeurt dit 's nachts, waardoor niet iedereen weet of hij/zij een tandenknarser is. Als je 's ochtends wakker wordt met pijn in de kaken of kiezen, wijst dit erop dat je tandenknarst. Het kan ook zijn dat je partner je erop wijst, doordat deze het knarsende geluid 's nachts opmerkt.

Tevens kan een tandarts tandenknarsen vaststellen, wanneer deze een abnormale slijtage van het gebit opmerkt. Een objectief slaaponderzoek is de officiële manier om gediagnosticeerd te worden met tandenknarsen.

De gevolgen van bruxisme

Tandenknarsen kan veel nadelige gevolgen hebben. Je tanden en kiezen kunnen erg beschadigen. Bijvoorbeeld door afslijting of door het afbreken van stukken glazuur of vulling. Het barsten van de tand of kies zelf behoort ook tot de gevolgen, maar dit komt minder vaak voor. Overige problemen die ontstaan bij tandenknarsen zijn:

 • Tand- of kiespijn
 • Verdikking of pijn in de kaakspieren en kaakgewrichten
 • Slaapgebrek en daardoor concentratieproblemen of vermoeidheid
 • Nek- en schouderklachten

Wat is de oorzaak van tandenknarsen?

Om tandenknarsen te verhelpen, is het in eerste instantie belangrijk om de oorzaak ervan te achterhalen. Verschillende factoren kunnen ten grondslag liggen aan bruxisme. We zetten hieronder enkele mogelijke oorzaken op een rij:

 • Overmatig alcoholgebruik
 • Roken
 • Overmatige cafeïne-inname
 • Psychische stoornissen
 • Stress
 • Angst
 • Bepaalde ziektes, zoals Parkinson of Huntington
 • Slaapproblemen, zoals slaapapneu of snurken
 • Drugs en medicijnen (zoals Prozac, XTC en cocaïne)
 • Een gebit wat niet goed aansluit
 • Erfelijkheid (in 40-60% van de gevallen) 

Wat kun je doen tegen tandenknarsen?

Sommige oorzaken van tandenknarsen zijn direct aan te pakken, waardoor de klachten verminderen. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken of het verminderen van je cafeïne- of alcoholgebruik. Ook kun je voor jezelf nagaan of je last hebt van stress of angst, zodat je dit bij de bron kunt aanpakken.

Echter, bij veel tandenknarsers is erfelijkheid de oorzaak. Voor deze mensen zijn er andere oplossingen die kunnen bijdragen aan het verminderen van de klachten. We zetten ze hieronder op een rij.

Knarsbitje

De eenvoudigste oplossing is het aanschaffen van een knarsbitje. Dit is een plastic knarsplaatje die je 's nachts in je mond kunt doen. Door de plastic laag kunnen je tanden niet verder beschadigen. Je kunt zowel een verstelbaar knarsbitje aanschaffen, als een knarsbitje op maat. De laatste sluit met een gebitsafdruk altijd perfect aan. Een knarsbitje is ook aan te raden bij mensen die kaak- of tandklemmen.

Ontspan voor het slapengaan

Voor een goede nachtrust is het altijd belangrijk dat je ontspannen naar bed gaat. Zeker bij tandenknarsers kan het de klachten van een verstoorde nachtrust verminderen. Zorg er dus voor dat je 's avonds tot rust komt. DIt kan bijvoorbeeld door het lezen van een boek, met ontspanningsoefeningen of een goed gesprek waarin je je zorgen van de dag kwijt kunt.

Lichaamsbeweging

Om de spanning uit je lichaam te krijgen voor het slapengaan, is het aan te raden om te sporten. Je kunt kiezen voor een intensieve sport, zoals boksen, hardlopen of wielrennen. Mocht dit niet bij je passen, kun je er ook voor kiezen om een lange wandeling te maken. Ontspannende sporten als yoga en pilates kunnen ook uitkomst bieden.

Let op je voeding

Wanneer je last hebt van bruxisme kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen de klachten verminderen. We zetten ze voor je op een rij:

 • Gefrituurd eten & junkfood
 • Koffie
 • Chocolade
 • Geraffineerde suikers
 • Frisdrank 

We hopen dat we je een stuk op weg geholpen hebben met deze informatie over tandenknarsen tijdens de slaap. 

Vond je dit leuke en interessante slaaptips, deel ze.
Vinden wij ook heel erg leuk! Dank je.

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking