Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid
WebwinkelKEURWorkshops
0
0
Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid

Melatonine gebruik, lees hier een uitleg.

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat geproduceerd wordt in de pijnappelklier in de hersenen. Melatonine speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok, die onder andere het slaap-waak ritme regelt. De productie van melatonine bereikt 's avonds voor het slapen laat een piek, waardoor we slaperig worden.

Melatonine gebruik

Melatonine als slaapmiddel: vaak ten onrechte gebruikt

Melatonine pillen worden gebruikt als slaapmiddel en middel tegen jetlag. Een tekort in de natuurlijke aanmaak van melatonine kan inderdaad tot slaapproblemen leiden, maar een dergelijk tekort komt niet vaak voor.

In de meeste gevallen zijn slaapproblemen bijvoorbeeld door stress ontstaan en worden daarna in stand gehouden door onbewust aangeleerd gedrag en gedachten die spanning veroorzaken en je zo wakker houden. Dit kan het beste opgelost worden zonder pillen - door een gedragsmatige slaapcursus.

Wanneer je geen melatonine tekort hebt, dan heeft het gebruik van melatonine pillen ook geen nut. Wel kunnen er risico's aan zijn verbonden. Het is daarom niet aan te bevelen om 'zo maar' melatonine te slikken.

Melatoninetest

Een melatoninetest is de enige juiste manier om erachter te komen of je een tekort hebt aan natuurlijk melatonine. Met een melatoninetest wordt ook de juiste dosis en het juiste tijdstip bepaald, waarop je de extra melatonine dan moet innemen.

Dosering en veiligheid melatonine

Melatonine is in Nederland slechts in een zeer lage dosering (0.1 mg) zonder recept bij de drogist te koop. Een dergelijke lage dosering heeft meestal geen of zeer weinig effect. Het niet aan te bevelen om zonder overleg met de huisarts een hoge dosering melatonine te gebruiken.

De melatoninepillen die zonder recept te verkrijgen zijn, zijn niet als geneesmiddel geregistreerd, maar alleen als voedingssupplement. Dat betekent dat deze pillen niet de strenge tests moeten doorlopen die noodzakelijk zijn om een middel officieel als geneesmiddel te kunnen registreren. Dat een middel vrij te koop is betekend echter niet dat het veilig is en dat er geen bijwerkingen aan zijn verbonden.

Melatonine op recept

In 2008 werd melatonine met een verlengde afgifte voor het eerst als geneesmiddel geregistreerd onder de naam Circadin. Het middel wordt vooralsnog alleen aanbevolen voor mensen ouder dan 55 jaar. Naarmate we ouder worden maken we steeds minder natuurlijke melatonine aan. Het innemen van kunstmatige melatonine kan dan in sommige gevallen nuttig zijn.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking