Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid
WebwinkelKEURWorkshops
0
0
Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid

Slaappillen: wat zijn de negatieve effecten en de alternatieven?

Een schrikwekkend hoog aantal Nederlanders maakt meer dan eens gebruik van slaappillen. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar slaappillen. Inmiddels zijn de negatieve gevolgen bij velen bekend. Maar doordat het zo lucratief is voor de farmaceutische industrie blijven doktoren slaapmiddelen voorschrijven. Je leest hier de negatieve gevolgen van slaappillen. Daarbij geven we je tips om op een natuurlijke manier goed te kunnen in- en doorslapen.

Slaappillen Slaapcoach

Soorten slaappillen

Er bestaan vele verschillende soorten slaappillen en -middelen. Deze zijn te categoriseren in vier soorten. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Benzodiazepinen

Tegenwoordig worden met name benzodiazepinen voorgeschreven als slaapmiddel. In Nederland worden bijna 10 miljoen recepten per jaar uitgeschreven door doktoren. Een schrikbarend hoog aantal. Door gewenning neemt de werking snel af. Om deze reden mogen benzodiazepinen maximaal 2 weken achter elkaar gebruikt worden.

Chloralhydraat

Wanneer benzodiazepinen niet werken, kan chloralhydraat worden voorgeschreven. Dit is echter in uitzonderlijke gevallen. Het snel inslapen zal hiermee bevorderd worden, maar de rest van de dag zul je je met chloralhydraat suf en slaperig voelen.

Cyclopyrrolonen

Wanneer een patiënt zeer ernstig lijdt aan slapeloosheid kunnen cyclopyrrolen worden voorgeschreven. Deze worden gebruikt als kortdurende behandeling om de ernstigste klachten te verminderen. Evenals bij benzodiazepinen wegen de negatieve effecten en snelle gewenning vaak niet op tegen de bevorderde nachtrust.

Promethazine

Het antihistaminicum Promethazine is geen geregistreerd slaapmiddel, maar heeft een sterk sederend effect. Het kan dus erg versuffend werken en dat is niet erg als je ’s nachts gebruikt, maar wel als je het op een tijdstip gebruikt waardoor je er overdag nog suf van bent. Oppassen met auto rijden dus.

Door de sederende werking van Promethazine kan het zeker een positief effect op je slaap hebben, maar er zijn ook bijwerkingen bekend als duizeligheid en een droge mond.

Zelden voorkomende bijwerkingen zijn hartritme stoornissen en lage bloeddruk.

Het is waar dat Promethazine geen verslavende werking heeft, maar wel is er beschreven dat het effect op slaap op den duur ook minder kan worden bij langer gebruik.

Melatonine

Tot slot heb je het welbekende slaapmiddel melatonine. Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig. Toch is het beter om de slaapproblemen bij de oorzaak aan te pakken. 

Hoe werken slaappillen?

Slaapmiddelen werken veelal op dezelfde manier. Na het innemen van een slaappil worden de hersenactiviteiten verlaagd. Daarbij zorgt een slaappil ervoor dat je minder angst- en stressgevoelens ervaart. Ook zorgen ze voor een ontspanning van je spieren, waardoor je eenvoudiger kunt inslapen.

Een groot nadeel is dat je lichaam snel went aan het innemen van slaapmiddelen. Na enkele weken zul je de effecten niet meer merken. Daarbij neemt de algehele hersenactiviteit en -effectiviteit af bij langdurig gebruik.

Hoe slaappillen afbouwen?

Wanneer je slaappillen gebruikt en inmiddels overtuigd bent van de negatieve gevolgen is het tijd om stappen te zetten richting afbouwen. Vanwege de mogelijke ontwenningsverschijnselen is het af te raden om direct te stoppen. Het is beter om de grootte van de inname langzaam te verminderen. Probeer bijvoorbeeld per week een halve pil te minderen om van het middel af te komen. Vraag je huisarts wat voor jou het beste afbouwschema zou zijn.

Tips beter slapen

De werking van slaapmiddelen is verslavend. Toch zijn er nog vele andere manieren om snel in te slapen en goed door te slapen. We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Achterhaal de oorzaak

Om slecht slapen echt een halt toe te roepen, is het van groot belang dat je de oorzaak van je slaapproblemen achterhaalt. Waar komt de angst, spanning of stress vandaan? Hoe kun je deze verminderen? Door je problemen bij de bron aan te pakken, zul je er veel langer profijt van hebben.

Ontspan voor het slapengaan

Slaapmiddelen hebben een ontspannend effect op je hersenen en spieren. Het is aan te raden om deze ontspanning op andere manieren te bewerkstelligen. Denk bijvoorbeeld aan ontspanningsoefeningen voor het slapengaan. Verder is het belangrijk dat je anderhalf uur voor het slapen zo min mogelijk gebruik maakt van beeldschermen. Kies in plaats daarvan voor het nemen van een warm bad of het lezen van een boek.

Slaaptherapie

Om een persoonlijke oplossing te vinden voor je slaapproblemen kun je een slaaptherapie overwegen. In zo'n cursus leer je hoe je goed kunt in- en doorslapen. Je voelt direct de effecten en je hebt er je hele leven profijt van!

Tot slot

Wanneer je tot hier bent gekomen met lezen, zul je hoogstwaarschijnlijk overtuigd zijn van de vele voordelen van het stoppen met slaappillen.

Gun jezelf een ontspannen nachtrust. Een kleine investering waar je een leven lang plezier van zult hebben.

Op zoek naar natuurlijke slaapmiddelen, kijk eens in onze webshop vol Natuurlijk Beter Slapen!

Shop hier de beste slaaphulpmiddelen.

Vond je dit leuke en interessante slaapinfo over slaappillen, deel hem.
Vinden wij ook heel erg leuk! Dank je wel.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking