Slaappillen

door de huisarts voorgeschreven

 

Benzodiazepinen

Veel slaappillen die in Nederland worden voorgeschreven horen bij de zogenaamde benzodiazepinen.

 

 Slaappillen

 

Voorbeelden van benzodiazepinen:

 

Generieke naam         

Merknaam

Diazepam, Stesolid

Valium

Flunitrazepam

Rohypnol

Flurazepam

Dalmadorm

Loprazolam

Dormonoct

Lorazepam

Loride, Temesta

Lormetazepam

Loramet, Noctamid

Midazolam

Dormicum

Nitrazepam

Mogadon

Temazepam

Euhypnos/Normison

 

Hoe werken slaappillen?

De werking van bezodiazepinen slaappillen berust op het stimuleren van zogenaamde GABA-receptoren in de hersenen. GABA is een lichaamseigen stof die informatie tussen  bepaalde zenuwcellen kan overdragen. Wanneer benzodiazepines op een GABA-receptor werken, wordt de overdracht van de informatie tussen zenuwcellen geremd. De cellen worden dus minder geprikkeld. Daardoor kunnen benzodiazepinenslaappillen rustgevend en ontspannend werken, het bewustzijn verlagen, angst verminderen en epileptische aktiviteit tegengaan. Benzodiazepinen slaappillen worden daarom voorgeschreven bij slaapproblemen, angstklachten of epilepsie.

 

Bijwerkingen van slaappillen

In de eerste week van het gebruik bestaat er een verhoogd risico voor het optreden van ongelukken door onder meer een verminderd reactievermogen, coördinatiestoornissen en het optreden van spierzwakte. Verder zijn bekende bijwerkingen o.a. vermoeidheid, slaperigheid en sufheid.

 

Werkingsduur en -snelheid

De verschillende benzodiazepinen slaappillen werken niet allemaal even snel en even lang. De slaappillen zijn daardoor niet allemaal even geschikt voor dezelfde slaapklachten. Bij inslaapproblemen worden middelen voorgeschreven die snel werken. Slaappillen met een langere werkingsduur worden vaak voorgeschreven bij doorslaapproblemen.

 

Vooral de benzodiazepinen slaappillen met langere werkingsduur kunnen overdag onbedoelde effecten hebben, zoals vertraagde reactiesnelheid. Een langwerkend slaappillen moet je daarom niet later in de nacht nog innemen. Daarnaast is het mogelijk dat de dosis van de vorige dag 's avonds nog niet is uitgewerkt als de volgende dosis al weer genomen wordt. Dit kan tot een opeenstapeling van effecten (dus ook bijwerkingen) leiden.

 

Gewenning en afhankelijkheid

Het gebruik van benzodiazepinen slaappillen kan tot afhankelijkheid leiden. Het lichaam went aan het middel. De werking neemt na verloop van tijd af en je hebt dan een hogere dosis nodig. Al snel durf je niet meer zonder slaappillen te slapen. De angst dat het slapen zonder slaappillen niet meer lukt zorgt juist voor problemen bij het slapen, waardoor je in een vicieuze cirkel van geestelijke afhanelijkheid terecht kan komen.

 

Stoppen met slaappillen

Wanneer benzodiazepinen slaappillen langere tijd worden gebruikt treden bij het abrupt stoppen ontwenningsverschijnselen op, waarbij de slapeloosheid in verergerde mate terugkeert. Het is daarom niet aan te raden om het gebruik van de slaappillen plotseling te stoppen. Na langer gebruik dienen benzodiazepinen langzaam en geleidelijk afgebouwd te worden. Je arts of een slaapcoach kunnen je adviseren hoe je een slaappillen het beste kan afbouwen. Onderzoek heeft aangetoond dat het stoppen van slaappillen over het algemeen beter lukt als je tegelijkertijd een slaaptherapie of slaapcursus volgt.

 

"Z" slaappillen

Z-slaapmiddelen zijn nieuwere slaappillen, die in werking enigszins lijken op de benzodiazepinen slaappillen, maar die niet tot dezelfde familie behoren. Eerdere uitspraken dat deze slaappillen niet verslavend zouden zijn zijn de laatste tijd afgezwakt.

 

Voorbeelden van z-slaappillen:

 

Generieke naam    

Merknaam

Zolpidem

Stilnoct

Zopiclon

Imovane

 

Natuurlijk Slaapmiddel

 

 Heb je de slaap-
test al gedaan?

Het kost je slechts vijf
minuutjes van je tijd.


Test jezelf!

Beter slapen?
Doe de training!

Iedereen kan leren om
beter te slapen, jij ook!


Slaaptraining

Lukt het je vaak niet om lekker te slapen?

Lees jezelf in slaap met de slaapverwekkende tips uit het Slaapboekje!

Lees meer…

Ontvang slaapnieuws en altijd een praktische slaaptip in je eigen Slaapbrief!