Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid
WebwinkelKEURWorkshops
0
0
Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid

Slaappillen door huisarts voorgeschreven

Benzodiazepinen

Veel slaappillen die in Nederland worden voorgeschreven horen bij de zogenaamde benzodiazepinen.

Voorbeelden van benzodiazepinen:

Generieke naam Merknaam
Diazepam, StesolidValium
FlunitrazepamRohypnol
FlurazepamDalmadorm
LoprazolamDormonoct
LorazepamLoride, Temesta
LormetazepamLoramet, Noctamid
MidazolamDormicum
NitrazepamMogadon
TemazepamEuhypnos/Normison


Hoe werken slaappillen?

De werking van benzodiazepinen slaappillen berust op het stimuleren van zogenaamde GABA-receptoren in de hersenen. GABA is een lichaamseigen stof die informatie tussen  bepaalde zenuwcellen kan overdragen. Wanneer benzodiazepines op een GABA-receptor werken, wordt de overdracht van de informatie tussen zenuwcellen geremd. De cellen worden dus minder geprikkeld. Daardoor kunnen benzodiazepinen slaappillen rustgevend en ontspannend werken, het bewustzijn verlagen, angst verminderen en epileptische activiteit tegengaan. Benzodiazepinen slaappillen worden daarom voorgeschreven bij slaapproblemen, angstklachten of epilepsie.

Bijwerkingen van slaappillen

In de eerste week van het gebruik bestaat er een verhoogd risico voor het optreden van ongelukken door onder meer een verminderd reactievermogen, coördinatiestoornissen en het optreden van spierzwakte. Verder zijn bekende bijwerkingen o.a. vermoeidheid, slaperigheid en sufheid.

Werkingsduur en -snelheid

De verschillende benzodiazepinen slaappillen werken niet allemaal even snel en even lang. De slaappillen zijn daardoor niet allemaal even geschikt voor dezelfde slaapklachten. Bij inslaapproblemen worden middelen voorgeschreven die snel werken. Slaappillen met een langere werkingsduur worden vaak voorgeschreven bij doorslaapproblemen.

Vooral de benzodiazepinen slaappillen met langere werkingsduur kunnen overdag onbedoelde effecten hebben, zoals vertraagde reactiesnelheid. Een langwerkend slaappillen moet je daarom niet later in de nacht nog innemen. Daarnaast is het mogelijk dat de dosis van de vorige dag 's avonds nog niet is uitgewerkt als de volgende dosis al weer genomen wordt. Dit kan tot een opeenstapeling van effecten (dus ook bijwerkingen) leiden.

Gewenning en afhankelijkheid slaappillen

Het gebruik van benzodiazepinen slaappillen kan tot afhankelijkheid leiden. Het lichaam went aan het middel. De werking neemt na verloop van tijd af en je hebt dan een hogere dosis nodig. Al snel durf je niet meer zonder slaappillen te slapen. De angst dat het slapen zonder slaappillen niet meer lukt zorgt juist voor problemen bij het slapen, waardoor je in een vicieuze cirkel van geestelijke afhankelijkheid terecht kan komen.

Stoppen met slaappillen

Wanneer benzodiazepinen slaappillen langere tijd worden gebruikt treden bij het abrupt stoppen ontwenningsverschijnselen op, waarbij de slapeloosheid in verergerde mate terugkeert. Het is daarom niet aan te raden om het gebruik van de slaappillen plotseling te stoppen. Na langer gebruik dienen benzodiazepinen langzaam en geleidelijk afgebouwd te worden. Je arts kan je adviseren hoe je een slaappillen het beste kan afbouwen. Onderzoek heeft aangetoond dat het stoppen van slaappillen over het algemeen beter lukt als je tegelijkertijd een slaaptherapie of slaapcursus volgt.

"Z" slaappillen

Z-slaapmiddelen zijn nieuwere slaappillen, die in werking enigszins lijken op de benzodiazepinen slaappillen, maar die niet tot dezelfde familie behoren. Eerdere uitspraken dat deze slaappillen niet verslavend zouden zijn zijn de laatste tijd afgezwakt.

Voorbeelden van z-slaappillen:

Generieke naam Merknaam
ZolpidemStilnoct
ZopiclonImovane

 

Wij adviseren je een veel natuurlijker slaapmiddel, een slaaptherapie van Somnio.

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking