Slaaptabletten

van de drogist zonder recept

 

Bij de drogist zijn er vele middelen te koop waarvan geclaimd wordt dat ze helpen om beter te slapen. Dit kunnen kruidenmiddelen zijn, homeopathische middelen of voedingssupplementen. Net als bij de slaappillen op recept geldt: Ook deze slaaptabletten kunnen alleen symptomen bestrijden, maar niet de oorzaak van een chronisch slaapprobleem oplossen.

 

Slaaptabletten met kruidenmiddelen

Kruidenmiddelen zijn niet verslavend, maar zij hebben een ander belangrijk nadeel: Er is geen onafhankelijke controle op kwaliteit en veiligheid. Het feit dat deze slaaptabletten zijn gebaseerd op natuurlijke kruiden betekent niet automatisch dat het veilig is en geen bijwerkingen veroorzaakt. Daarnaast is de werking van de meeste kruidenmiddelen nauwelijks wetenschappelijk onderzocht.


Voorbeelden van slaaptabletten met kruidenmiddelen:

  • St. Janskruid (ook gebruikt tegen lichte depressiviteit)
  • Valeriaan (rustgevend)
  • Passiebloem (rustgevend)

 

De Passiebloem

 

Homeopatische slaaptabletten

Homeopatische slaaptabletten zijn gebaseerd op het gelijkheidsprincipe: hetzelfde met hetzelfde bestrijden. Het idee is dat een ziekte genezen kan worden door de patiënt een sterk verdund middel te geven van de stof die in normale hoeveelheden juist de symptomen van deze ziekte opwekt.

In Nederland mogen alleen geregistreerde homeopathische slaaptabletten worden verkocht. Zo'n registratie houdt echter alleen in dat er precies bekend moet zijn wat er in het middel zit. Er zijn dus geen zware tests nodig, zoals bij de registratie van de reguliere geneesmiddelen.

 

Voorbeelden van homeopathische slaaptabletten:

  • Haver
  • Valeriaan 
  • Passiebloem

 

Tryptofaan

Tryptofaan is een stof die in onze hersenen voorkomt en een rol speelt bij de regulatie van ons slaapritme. Tryptofaan heeft een positieve invloed op het slapen. De stof kan ook worden opgenomen via voedsel, zoals warme melk met honing of anijs, een drank die vaak als natuurlijk slaapmiddel gebruikt wordt. Tryptofaan is vrij in de winkel te koop, maar het kan ernstige bijwerkingen hebben. 

 

Een echt natuurlijk slaapmiddel zonder slaaptabletten

Het innemen van slaaptabletten is geen permanente oplossing voor je slapeloosheidsprobleem. Leer Beter Slapen, dat is uiteindelijk het meest natuurlijke slaapmiddel.

Natuurlijk SlaapmiddelHeb je de slaap-
test al gedaan?

Het kost je slechts vijf
minuutjes van je tijd.


Test jezelf!

Beter slapen?
Doe de training!

Iedereen kan leren om
beter te slapen, jij ook!


Slaaptraining

Lukt het je vaak niet om lekker te slapen?

Lees jezelf in slaap met de slaapverwekkende tips uit het Slaapboekje!

Lees meer…

Ontvang slaapnieuws en altijd een praktische slaaptip in je eigen Slaapbrief!