Slaapmiddelen


Bij aanhoudende slaapproblemen zijn slaapmiddelen vaak het eerste waar je aan denkt. Er zijn echter veel risico's verbonden aan het gebruik van slaapmiddelen (verslaving, bijwerkingen, onduidelijkheid over veiligheid van bepaalde middelen). Hieronder vindt je een overzicht over de werking en risico's van slaapmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn en slaaptabletten die je zonder recept bij de drogist kunt kopen.

 

Slapen met slaapmiddelen is ongezond.

 

Slaapmiddelen en slaapproblemen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat slaapmiddelen geen oplossing bieden voor chronische slaapproblemen en dat een gedragsmatige behandeling, zoals een slaapcursus, beter helpt. Terwijl slaapmiddelen alleen symptomen bestrijden, werk je met slaapcursus aan de oorzaak van de slaapproblemen. Die ligt namelijk meestal in (onbewust) aangeleerd gedrag en gedachten die voor gespannenheid zorgen en ons wakker houden.

 

Slaapmiddelen in speciale gevallen

Vanwege het grote risico op verslaving en om chronisch slaapmiddelen gebruik terug te dringen worden middelen tegenwoordig slechts in zeer speciale gevallen vergoed via de basisverzekering. Deze regeling werd in 2009 ingevoerd en betreft met name de meest voorgeschreven slaapmiddelen, de zogenaamde benzodiazepinen.

 

De minister van Volksgezondheid wees er toen op dat bij langdurig gebruik van benzodiazepinen vele nadelen te verwachten zijn, zoals coördinatiestoornissen, slappe spieren, concentratieproblemen, sufheid, geheugenstoornissen, gewenning en afhankelijkheid.

 

Soorten Slaapmiddelen

Er bestaan vele soorten middelen, variërend van kruidenmiddelen, homeopathische middelen en slaappillen die alleen op doktersrecept zijn te verkrijgen.

Hier lees je een overzicht van deze middelen die door een huisarts kunnen worden voorgeschreven of die je zelf kunt kopen bij een drogist.

Slaappillen Huisarts

Slaaptabletten Drogist

Het Best SlaapmiddelHeb je de slaap-
test al gedaan?

Het kost je slechts vijf
minuutjes van je tijd.


Test jezelf!

Beter slapen?
Doe de training!

Iedereen kan leren om
beter te slapen, jij ook!


Slaaptraining

Lukt het je vaak niet om lekker te slapen?

Lees jezelf in slaap met de slaapverwekkende tips uit het Slaapboekje!

Lees meer…

Ontvang slaapnieuws en altijd een praktische slaaptip in je eigen Slaapbrief!