Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid
WebwinkelKEURWorkshops
0
0
Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid

Door Slaapcoach, 5 november 2022

8 manieren om je slaap te verwoesten

Koffiedrinken na het avondeten

Het is de cafeïne. Maar dat wist je al toen je bestelde toch? Was het ook lekker bij die appelpunt – maar ook om 3.00 uur ’s nachts, wanneer je nog steeds wakker ligt? Dan niet meer. Denk erom, cafeïne zit in nog veel meer producten zoals thee, chocolade, frisdranken en energiedrankjes.

Een slaapmutsje nemen

Het heet niet voor niks een slaapmutsje: is de perfecte manier om de avond af te sluiten, toch? Fout. Alcohol vertraagt en beperkt je diepe slaap, die belangrijk is voor je rust, je geheugen en andere dingen die met je hersens doet. Tuurlijk maakt je het slaperig om in slaap te vallen maar het maakt je na een paar uur vaak  ook weer wakker.

Op het internet surfen

Elk kunstmatig licht ’s avonds is slecht voor je slaap, maar het blauwe licht van de smartphones en computers zijn voornamelijk slecht, televisie trouwens ook. Stop minimaal 90 minuten voordat je naar bed gaan met het kijken naar felle schermen en laat je lichaam wennen aan ontspanning en maak je klaar om naar bed te gaan.

Doe een powernap

Een kort powernap is een keer lekker. Maar doe dat dan tussen één en drie ’s middags om te voorkomen dat je je nacht slaap niet verschuift. En dan zeker niet langer dan een half uur. Dus geen dutjes en koffie meer na 3 uur ‘s middags. Ook een plens koud water in je gezicht of een korte wandeling helpt je weer alert te zijn.

Zet de verwarming hoog

Misschien heb je het wel eens gemerkt dat het moeilijker in slaap vallen is wanneer het warm is. Wist je ook dat het je slaapkwaliteit beïnvloed? Een hoge luchtvochtigheid kan het dat nog erger maken. Zoals zoveel andere goede dingen het leven, als je goeie rust wil krijgen moet je cool blijven.

Eten vlak voordat je naar bed gaat

De kleine lichte versnapering is over het algemeen wel goed. Maar een grote maaltijd of snacks kunnen je stofwisseling super belasten en je hersenen versnellen, wat kan leiden tot een slechte spijsvertering zelfs nachtmerries. Dat gebeurt niet bij iedereen hoor. Als je dan een middernacht snacker bent, hou een dagboekje bij voor wat er gebeurt als je laat eet om te zien of je er last van hebt.

Neem medicijnen

Als je medicijnen moet nemen voordat je naar bed gaat, neem ze dan. Maar sommige voorgeschreven medicijnen kunnen invloed hebben op je slaapkwaliteit, en sommige bij de drogist verkregen medicijnen zitten soms vol met stoffen the je concentratie en alertheid verhogen. Controleer samen met je huisarts welke medicijnen je gebruikt en wanneer je zit best in kan nemen.

Uitslapen

Het lijkt misschien een goeie manier om meer slaap te krijgen, maar het kan je slaappatroon aardig in de war gooien. Hou regelmatig uren aan, dan zal waarschijnlijk beter slapen en beter uitgerust zijn. Een ander goed idee is om vroeg op de dag wat te trainen en sport oefeningen te doen. Het is de simpelste en gezondste manier om je slaap te verbeteren.

 

Bron: WebMD

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking