Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid
WebwinkelKEURWorkshops
0
0
Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid

Zomertijd en zomerdip: Fit aan de zomer beginnen!

Eerder schreven we al een artikel over de overgang naar wintertijd. Veel mensen ervaren door deze overgang gezondheidsklachten. Deze klachten worden in de volksmond vaak geformuleerd als winterdip. De overgang naar zomertijd kan ook diverse gezondheidsklachten opleveren. Je hoort men zelden spreken over een zomerdip. Toch moet je deze niet onderschatten. Welke klachten kun je toeschrijven aan een zomerdip? En belangrijker nog: hoe voorkom je deze en zorg je ervoor dat je fit aan de zomer begint? Je leest het in onze blog.

Van wintertijd naar zomertijd

zomertijd zomerdipWanneer gaat de zomertijd in?

Twee keer per jaar wordt de klok verzet. Op de laatste zondag van maart gaat de klok een uur vooruit en gaat de zomertijd in. De laatste zondag van oktober wordt de klok weer een uur achteruit gezet en gaat de wintertijd in.

Een ezelsbruggetje om dit te onthouden: in het VOORjaar gaat de tijd een uur VOORuit. En uiteraard gaat dan in het najaar de tijd een uur achteruit.

Waarom bestaan zomer- en wintertijd?

Ten eerste moet je weten dat de wintertijd de standaardtijd is. De zomertijd werd als eerste ingevoerd door Duitsers in de eerste wereldoorlog. De oorlog was duur en energie kostbaar. Om te besparen op kolen werd de zomertijd ingevoerd in Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittanië. De zon lijkt in de zomertijd namelijk later op te komen en later weer onder te gaan. Men is daardoor meer wakker in de periode met daglicht.

Na de tweede wereldoorlog klaagden boeren over de zomertijd. Het verstoorde namelijk het biologische ritme van mens en dier. Daarom werd de zomertijd in 1946 weer afgeschaft. Dit duurde tot 1977. Door de wereldwijde oliecrisis werd de zomertijd weer ingevoerd met als doel energiebesparing. Tot op heden verzetten we wereldwijd jaarlijks de klok, ondanks de grote tegenspraak en de petities.

Invloed zomertijd op slaap

Last van overgang zomertijd

De petities tegen de zomertijd zijn er niet voor niets. Verschillende gezondheidsklachten kunnen ontstaan door de overgang van wintertijd naar zomertijd (en andersom). De cijfers zijn schokkend. In de eerste week van de zomertijd krijgen 5% meer mensen een hartaanval. Het aantal ongelukken in het verkeer en op werk nemen ook aanzienlijk toe door het slaapgebrek.

Zomerdip klachten

Of je persoonlijk last zult hebben van de switch naar zomertijd hangt af van je chronotype. Zou je jezelf omschrijven als een ochtendmens of als een avondmens? Ochtendmensen komen de overgang relatief gemakkelijk door. Avondmensen kunnen daarentegen volgens onderzoek tot wel 4 weken last hebben van de zomertijd.

De kwaliteit van je nachtrust laat door de verstoring van je interne klok te wensen over. Dit uit zich vooral in prikkelbaarheid, neerslachtigheid en concentratieproblemen. Ook je sport- en leerprestaties kunnen negatiever uitvallen dan je van jezelf gewend bent.

Tips voor beter slapen na overgang naar zomertijd

Zolang de zomertijd niet wordt afgeschaft, is het aan te raden om een manier te vinden om ermee om te gaan. Met het toepassen van onderstaande tips kom jij zo fit als mogelijk de zomer door!

Bereid je voor op de zomertijd

Je kunt je lichaam vanaf een week van tevoren al voorbereiden op de zomertijd. Vanaf 6 dagen voor ingang van de zomertijd kun je steeds 10 minuten eerder naar bed gaan. Op deze manier is je lichaam fysiek klaargestoomd voor de zomertijd.

Leef in het ritme van daglicht

Om gezondheidsklachten en slaapproblemen te voorkomen, kun je proberen om in het ritme van de dag te leven. Wordt het licht buiten? Gooi dan de gordijnen open en ga je bed uit. Je lichaam maakt cortisol aan door het ochtendlicht, waardoor jij je wakker voelt. Het is aan te raden om dat niet tegen te houden. Probeer 's avonds wanneer het gaat schemeren alvast te ontspannen, zodat je snel inslaapt als je naar bed gaat.

Luister naar je lichaam

Het is belangrijk dat je naar de signalen van je lichaam luistert, met name in de eerste weken van de zomertijd. Voel je je moe? Doe een dutje of ga naar bed. Ben je eerder wakker? Ga dan je bed uit en geniet bijvoorbeeld van de zonsopgang.

Slaaptherapie

Blijf je veel last houden van een verstoorde nachtrust en/of vermoeidheid? Dan bieden het slaapboekje en een slaaptherapie uitkomst. Hierin leer je hoe je beter kunt slapen. Kom erachter wat jij nodig hebt voor een goede nachtrust en je hebt er je hele (langere) leven profijt van!

Tot slot

Wanneer je tot hier bent gekomen met lezen, ben je nu beter op de hoogte hoe je moet omgaan met aanpassing van zomertijd en je slaap. 

Gun jezelf een ontspannen nachtrust. Een kleine investering waar je een leven lang plezier van zult hebben. 

WELterusten,
Slaapcoach

Slaaphulpmiddelen | Shop hier.

Vond je dit leuke en interessante slaapinfo over zomertijd en slapen, deel hem.
Vinden wij ook heel erg leuk! Dank je wel.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking