Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid
WebwinkelKEURWorkshops
0
0
Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid

Slaapapneu

Bij slaapapneu treden er tijdens de slaap veelvuldig ademstops op – de zogenoemde apneus. Door de ademstops wordt de slaap vaak ernstig verstoord: Je wordt zeer vaak wakker of je gaat van een diepere slaap over naar een lichtere slaap.

Snurken en slaap apneu

Als gevolg daarvan voel je je overdag slaperig en moe. Zelf merk je vaak niets van de ademproblemen 's nachts en herinner je je niet dat je wakker bent geweest. Je vraagt je dan natuurlijk af waar de vermoeidheid vandaan komt?

Slaapapneu symptomen

  • Luid snurken kan een symptoom zijn van slaapapneu, maar dat hoeft niet. Terwijl zo'n 30% van de volwassenen snurkt, lijdt er maar 4% aan apneu.
  • De tijdelijke ademstops worden soms door anderen opgemerkt. Het ademen wordt dan vaak hervat met een zeer luide snurk en eventueel omdraaien. Bij sommige apneupatiënten zijn de ademproblemen echter niet zonder meting merkbaar.
  • Een verstikkend gevoel, nachtzweten, wakker worden met hoofdpijn of een droge mond kunnen verdere symptomen zijn. 

Slaapapneu gezondheidsrisico's

Slaapapneu leidt niet alleen tot slaperigheid overdag, maar verhoogt ook het risico op een aantal aandoeningen: Hoge bloeddruk en hartproblemen komen bijvoorbeeld vaak voor bij ernstige slaapapneu. Een vroege diagnose is belangrijk om complicaties te voorkomen.

Diagnose van slaapapneu

In een (slaap)kliniek die gespecialiseerd is in slaapapneu kan met behulp van een speciale slaapmeting de juiste diagnose gesteld worden.

Meest voorkomende vorm: OSAS

De meest voorkomende vorm van slaapapneu is het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). De ademhaling wordt daarbij door een 'fysieke barrière' belemmert.

Die belemmering kan verschillende oorzaken hebben: Zo kunnen bijvoorbeeld de vorm van je kaak of vetvorming in de keel de ruimte achter de tong en de huig smaller maken. De keelholte kan 'dichtklappen' wanneer de spieren die de holte normaliter open houden tijdens het slapen verslappen.

Behandeling van OSAS

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden:

CPAP bij apneu

In de meeste gevallen kunnen de ademstops voorkomen worden door het gebruik van een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) apparaat. Een CPAP apparaat blaast met een lichte overdruk lucht in de keelholte zodat die niet kan dichtklappen. Dit gebeurt via een slang die aan een neus- of mondmasker is aangesloten en die je dan 's nachts moet dragen. Er bestaan diverse soorten CPAP apparaten.

MRA bij slaapapneu

Een andere mogelijkheid is het dragen van een speciale soort beugel die ervoor zorgt dat de onderkaak iets naar voren wordt geschoven tijdens het slapen. Zo'n beugel heet een mandibulair repositie apparaat (MRA) en wordt door een daarop gespecialiseerde tandarts op maat gemaakt.

Goedkoper alternatief MRA

Een snurkbeugel is tegenwoordig makkelijk zelf thuis op maat te maken en helpt ook bij lichte apneu problemen. Bekijk snurkbeugel op maat in onze webshop.

Operatie

In sommige gevallen wordt een operatieve ingreep overwogen om de keelholte te vergroten, zodat de lucht er gemakkelijker langs kan. Dit geeft achteraf vaak complicaties.

Wat kan je zelf doen aan slaapapneu?

Overgewicht, roken, veel alcohol voor het slapen en spierverslappende medicijnen zoals benzodiazepinen (slaaptabletten) kunnen de apneu verergeren.

Als je apneus wilt verminderen en je je beter wilt voelen hou dan rekening met het volgende:

  • Vermijd alcohol voor het slapen;
  • Vermijd roken;
  • Let op een gezond lichaamsgewicht;
  • Zet het hoofdeinde van het bed iets omhoog;
  • Slaap niet op je rug;
  • Vermijd spierverslappende medicijnen, zoals bijvoorbeeld benzodiazepinen (slaapmiddelen). 

Er zijn ook diverse handige slaaphulpmiddelen voor mensen met (lichte) snurk en apneu problemen. Bekijk ze in onze webshop. 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking